Het resultaat van de Reddingsbrigade voor het Oosterpark.

 

Creatief met de gemeente, experts, bewoners

en ‘hand-picked-creatives’.

IMG_3573

DE REDDINGSBRIGADE BIEDT EERSTE HULP

Met De Reddingsbrigade bieden we éérste hulp bij een rijk pallet aan lastige opgaven. Dit doen we altijd samen. Waar we dit normaal altijd doen bij de Ceuvel was het deze keer op lokatie. In het Generator hostel aan het Oosterpark om precies te zijn.

 

Simpel, snel en zonder al te veel beperkingen hielpen we de gemeente en lokale experts vanuit de expertise die we als creatieve bedrijven hebben opgebouwd. Op deze manier zijn we samen tot mooie nieuwe dromen, inzichten en ideeën gekomen.

PROGRAMMA

1. GEZAMENLIJKE VISIE BEPALEN

2. OBSTAKELS DEFINIËREN

3. INSPIRATIE

4. IDEEËN ROULETTE

5. KIEZEN & AANPAKKEN

We begonnen met een scherp geformuleerde vraag:

“HOE WORDT HET OOSTERPARK EEN VEILIG EN PRETTIG PARK VOOR IEDEREEN?”

1. GEZAMENLIJKE VISIE

Nadat we elkaar kort hebben leren kennen hebben we eerst gezorgd voor een kristalheldere context. Aan de hand van de vraag hebben we vervolgens onze wensen over de toekomst gedeeld.

 

Uiteindelijk leidde dit tot een gedroomde krantenkop die een gezamenlijke visie toont. Deze krantenkop werd vanuit de badmeesterstoel direct gevisualiseerd door onze sneltekenaar.

IMG_6942

DE KRANTENKOP

“Oosterpark: het groene buiten waar iedereen zich thuis voelt”

2. OBSTAKELS

Nu hebben we geformuleerd waar we heen willen. Maar wat zijn de obstakels die we denken tegen te komen op weg daar naartoe? Daar hebben we eerst individueel over nagedacht om uiteindelijk collectief te komen tot een top drie. Deze obstakels werden in een visueel jasje gestoken door onze sneltekenaar.

‘ONTGROENING’

Boomsterfte en andere ecologische problemen voorkomen een fijn park.

IMG_6943

LOSBANDIGHEID

Specifieke groepen en gedragingen zorgen voor overlast, vuil en een onveilig gevoel.

IMG_6944

GROTE VERSCHILLEN

Verschillen in verwachtingen en belangen zorgen voor frictie onder de bezoekers.

IMG_6945

3. INSPIRATIE

Nu we met elkaar gekomen zijn tot de belangrijkste obstakels, werd het tijd om een wandeling te maken door het park zelf.

4. IDEEËNROULETTE

Met de rondleiding in het achterhoofd werd het tijd om de eerder geformuleerde en inmiddels uitgetekende obstakels creatief aan te vallen.

 

Via een ideeën roulette zijn we in kleine groepjes oplossingen gaan bedenken bij de verschillende obstakels. Deze ideeën werden kort gepitcht en alle twaalf in getekende vorm op de muur geplakt.

layer-52
layer-49
layer-45

5. DE BESTE IDEEËN DRIJVEN BOVEN

ideeen

Op het moment dat alle ideeën letterlijk in de lucht hingen hebben we via dot-voting bepaald welke hiervan het meest aanspreken.

 

Deze top drie (of eigenlijk vier) vormt het perfecte vertrekpunt om met opgestroopte mouwen oplossingen te realiseren.

IDEE 1

Host in Oost + Tours

Specifieke groepen uit de buurt (bijv. bejaarden, gehandicapten, thuislozen of verenigingen) een dag, week of maand de verantwoordelijkheid geven over het park. De rondleidingen georganiseerd door deze groep zijn dan helemaal in stijl met hun ‘kijk’ op het park.

hostinoost

IDEE 2

Kinderafvalbrigade

Wat als kinderen de macht krijgen over de reinheid van het park? Met uniform en al! In ruil voor ingezameld afval krijgen ze ‘gezond snoep’. Bovendien is het stukken makkelijker te verteren wanneer kinderen je aanspreken op je gedrag.

 

Dit alles in samenwerking met de Hotels rondom het park en het afval wordt gescheiden verzameld in holle-bolle-gijs-varianten van het Oosterpark: “Hmmmm plastic”.

afvalbrigade

IDEE 3

Parkrouting

Door slimme routes en borden door het park te plaatsen kan er beter rekening worden gehouden met elkaar en zijn regels een stuk vanzelfsprekender (stilte-pad, kletshoek, BBQ-heuvel en ga zo door.)

parkrouting

IDEE 4

Boomplantdag

Er zijn reeds een paar bomen geplant (o.a. door Maxima!) maar dat mogen er best nog wat meer worden. Als we dat combineren met gedeelde verantwoordelijkheid van omwonende bewoners en scholieren wordt de zorg bovendien veel natuurlijker.

boomplant

Fin.

MEER REDDINGSBRIGADE?

Wil je dat we de ideeën uitwerken en langskomen voor een presentatie?

Worstel je met nog een opgave of ken je collega’s die dat doen? Aarzel niet om ons in te schakelen.

CONTACT

TEAM & HANDPICKED CREATIVES

Cathelijn de Reede

Springtide studios

Als facilitator maakt Elric het mogelijk dat mensen onwijs veel dingen voor mekaar krijgen in ontzettend weinig tijd.

Elric Crouch

Freelance

Frederike Top

Frederike Top Design

Stadmaker Jesse toont de stad als een gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren en is expert in het bedenken van concepten en het verbinden van partijen.

Jesse Jop Jorg

WE THE CITY

Jonas visualiseert alles wat los en vast zit.

Jonas Louisse

Visualistaties

CONTACT

Korte Papaverweg 2-6
Amsterdam

Jesse Jorg
06 302 287 23

Remco Moen
06 245 542 61

info@dereddingsbrigade.nl

Klik hier voor onze lokatie op de kaart

De Ceuvel

 

De Ceuvel vormt één van de meest inspirerende en duurzame locaties van Amsterdam waar binnen en buiten elkaar innig omhelzen. Op het zelf zuiverende park staan zestien duurzaam gerenoveerde woonboten en een noest café dat is opgebouwd uit 80 jaar oude bielzen en markante reddingsbrigade gebouwtjes.

MEER OVER DE CEUVEL
BEDRIJVEN OP DE CEUVEL
Slider_img01